ASMR

Σας έχει τύχει ποτέ να νιώσετε μία περίεργη ανατριχίλα όταν βλέπετε κάποιον να γράφει; Αν όχι, σίγουρα θα έχετε νιώσει τις τρίχες στο σβέρκο σας να σηκώνονται κάθε φορά που επισκέπτεστε το κομμωτήριο. Για τους περισσότερους πρόκειται για μία πολύ ευχάριστη αίσθηση, η οποία όμως είναι πολύ δύσκολο να αναπαραχθεί. Τι θα λέγατε, όμως, αν σας έλεγα ότι ορισμένοι youtubers έχουν αναλάβει ακριβώς αυτό; Κι επειδή κάθε κίνημα πρέπει να έχει κι ένα κουλ όνομα, το 2010 κάποια αποφάσισε να το βαφτίσει με το ψαρωτικό Autonomus Sensory Meridian Response, για τους φίλους, ASMR.

Μία ελεύθερη μετάφραση του όρου θα μπορούσε να είναι η Αυθόρμητη Αντίδραση Αισθητηριακής Κορύφωσης. Αν θέλετε περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να διαβάσετε τη σχετική καταχώρηση στη Βικιπαίδεια. Σε αυτό το βίντεο θα σας δείξω απλά περί τίνος πρόκειται, παρακάμπτοντας τις θεωρίες και τις ιστορικές αναδρομές.

Η κοινότητα του ASMR χωρίζεται σε δύο ομάδες ανθρώπων. Στην πρώτη ομάδα, η οποία αποτελεί και τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινότητας, ανήκουν όσοι θέλουν να βιώσουν αυτή την ανατριχίλα που ανέφερα στην αρχή του βίντεο, η οποία στη γλώσσα του ASMR είναι γνωστή ως tingles. Δευτερεύοντες στόχοι του εκάστοτε αποδέκτη είναι συχνά η χαλάρωση ή μέχρι και ο ύπνος.
Στη δεύτερη ομάδα ανήκουν οι λεγόμενοι ASMRtists, δηλαδή τα άτομα τα οποία εφαρμόζουν διάφορες τεχνικές προκειμένου να προκαλέσουν tingles ή χαλάρωση. Βασική – αν όχι μόνη – πλατφόρμα του ASMR είναι φυσικά το YouTube. Το κυριότερο εργαλείο των ASMRtists είναι το μικρόφωνο. Παρότι το ASMR είναι εφικτό και με απλά μικρόφωνα, όλοι οι σοβαροί ASMRtists διαθέτουν ένα επαγγελματικό στερεοφωνικό μικρόφωνο της 3Dio, χάρη στα οποία μπορούν να δίνουν στον ακροατή την αίσθηση ότι βρίσκεται μαζί τους στο δωμάτιο, με την προϋπόθεση φυσικά να φοράει αυτός ακουστικά.

Προκειμένου να πετύχουν τον στόχο τους, οι ASMRtists χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους, οι οποίες αποκαλούνται triggers. Θα σας τις απαριθμήσω ευθύς αμέσως, χρησιμοποιώντας τους αγγλικούς όρους για να σας διευκολύνω σε περίπτωση που αποφασίσετε να ασχοληθείτε κι εσείς με το άθλημα. Για πάμε, λοιπόν.
– Soft speaking: Στοιχειώδες.
– Whispering: Συνηθισμένο, αλλά πολύ αποτελεσματικό.
– Crinkling: Τσαλάκωσέ το.
– Scratching: Κι αν σου κάτσει;
– Tapping: Βάρα αλύπητα.
– Unintelligible sounds: Πολλοί τους αναφέρουν λανθασμένα ως Inaudible sounds, αλλά η φράση αυτή είναι αντιφατική, αφού inaudible είναι κάτι που δεν ακούγεται καθόλου, όχι κάτι που δεν καταλαβαίνεις τι είναι.
Επίσης, ένα κάρο άλλα περίεργα που επινοούν οι ASMRtists προκειμένου να σπάνε τη ρουτίνα. Από χτένισμα μέχρι ξύρισμα ποδιών. Ναι, καλά διαβάσατε, ξύρισμα ποδιών.

Το role playing είναι επίσης ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του ASMR, με το μερίδιο του λέοντος να το κατέχει φυσικά το κομμωτήριο, αφού η αίσθηση που νιώθουμε οι περισσότεροι όταν πάμε για κούρεμα είναι η πεμπτουσία του ASMR. Από εκεί και πέρα, επειδή και το σουβλάκι αν το τρως κάθε μέρα κάποτε θα το βαρεθείς, ορισμένοι και ορισμένες προσπαθούν να προσδώσουν λίγη ποικιλία στο ρεπερτόριό τους. Όπως καταλαβαίνετε, το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι αρκετά… εκκεντρικό.

Όπως είχα διαβάσει και σε ένα πολύ εύστοχο σχόλιο σε ένα ASMR βίντεο, καλύτερα να σε πιάσουν να βλέπεις τσόντα παρά ASMR. Φαντάσου να μπει μέσα στο δωμάτιό σου η μάνα σου ή η γυναίκα σου και να σε πιάσει να βλέπεις αυτό. Άντε μετά να την πείσεις ότι δεν είσαι ανώμαλος. Έχοντας ακούσει όλα τα παραπάνω, θα περίμενε κανείς ότι το ASMR είναι μία άσημη ασχολία κάποιων περιθωριακών ατόμων που ζουν στα μπουντρούμια τους, περιφρονημένοι από το in crowd και γενικά από το mainstream. Μια ματιά, όμως, στους αριθμούς προβολών αυτών των βίντεο θα κόψει απότομα στο γέλιο στα επίδοξα trolls. Παρότι γενικά οι ASMRtists παίρνουν πολύ στα σοβαρά το έργο τους, τα φυσικά προσόντα και η εμφάνιση ορισμένων θηλυκών εκπροσώπων του είδους συχνά θολώνουν τα όρια ανάμεσα στο ASMR και στο παλιό καλό attention whoring.

Παρότι υπάρχουν πολλοί άνδρες ASMRtists, στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι γυναίκες. Ο πιο δημοφιλής άνδρας ASMRTist είναι ο Dmitri, ενώ η αδιαφιλονίκητη βασίλισσα του ASMR είναι η Maria που έχει το κανάλι GentleWhispering. Στην περιγραφή του βίντεο θα βρείτε links για τα κανάλια ορισμένων εκ των πιο δημοφιλών ASMRtists, αλλά οφείλω να κάνω ειδική αναφορά στην Ελληνίδα cutebunny992, κατά κόσμον Μαριάννα, η οποία μάλιστα συγκαταλέγεται στους πρωτοπόρους του ASMR.

Η επίδραση του ASMR στον καθένα ποικίλει πολύ. Ορισμένοι δεν νιώθουν καν tingles. Κάποιες φίλες μου που τους το έδειξα το βρήκαν creepy, ενώ πολλοί το βρίσκουν απλά περίεργο. Όπως είδατε, όμως, και νωρίτερα, υπάρχει και μία πολύ σημαντική μερίδα της διαδικτυακής κοινωνίας που το έχει αποδεχτεί και αγκαλιάσει. Προσωπικά, όταν το πρωτοανακάλυψα ανατρίχιασαν μέχρι και οι πατούσες μου. Με τον καιρό, όμως, η επίδρασή του πάνω μου ελαττώθηκε δραματικά και απέκτησα ανοσία στα περισσότερα triggers. Πλέον βλέπω περιστασιακά κάποια βίντεο, αλλά όπως συμβαίνει με πολλά διαδικτυακά φαινόμενα, η αρχική εμμονή μου έχει ξεθωριάσει εντελώς.

Αυτή τη στιγμή το ASMR φαίνεται να είναι στο ζενίθ του. Δεν ξέρω αν θα συνεχίσει έτσι ή αν θα καταρρεύσει κάποτε. Το σίγουρο είναι ότι με τον καιρό θα γίνει ένα ξεκαθάρισμα και θα παραμείνουν μόνο όσοι νοιάζονται στ’ αλήθεια το αντικείμενο. Σε κάθε περίπτωση, όμως, κακά τα ψέματα, δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες εξέλιξης. Πόσα βίντεο πια να βγάλει κανείς που να γδέρνει, να τσαλακώνει ή να κοπανάει ό,τι βρει μπροστά του. Αν παρόλα αυτά πιστεύετε ότι θα σας ενδιέφερε να το τσεκάρετε, τσεκάρετε τα links στην περιγραφή του βίντεο και καλά tingles!